Verschil tussen mannen en vrouwen bij het lopenDat mannen beter zijn in sport dan vrouwen, is door iedereen geweten. Dit ligt vooral aan het verschil in geslachtshormonen. Mannen en vrouwen bezitten beiden het hormoon testosteron. Alleen bezitten vrouwen slechts 14 % van de hoeveelheid testosteron die mannen bezitten. Testosteron zorgt voor de spierbouw. Mannen zullen dus meer en makkelijker spieren ontwikkelen. Mannen hebben ook een grotere longinhoud. Vrouwen kunnen tot 15 % minder zuurstof opnemen. Spieren kunnen niet werken zonder zuurstof. Mits mannen meer zuurstof hebben, zullen ze er meer van voorzien worden.

De heupen van vrouwen zijn erop voorzien dat zij kinderen kunnen baren. De heupen zijn breder en staan meer uit elkaar, dit is minder geschikt voor het maken van snelheid. Dit is alweer een voordeel voor het mannelijk geslacht. Mannen kunnen zich beter concentreren op één ding, terwijl dit bij vrouwen moeilijker is, zij concentreren zich op meerdere zaken.

Dit heeft allemaal te maken met de evolutie van de man en de vrouw doorheen de eeuwen. Mannen zorgden in het begin der tijden voor het voedsel, zij waren de jagers. Terwijl de vrouw thuis bleef en voor haar kroost zorgde. Het is dus logisch dat de man gespierder moest zijn. Hij moest zich kunnen concentreren op zijn prooi. Vrouwen moesten hun omgeving in de gaten houden, waardoor zij zich nu beter kunnen concentreren op meerdere dingen tegelijk. Daarom hebben zij ook een breder gezichtsveld. Het is dus niet meer dan eerlijk dat de meeste sporttakken gescheiden worden gehouden. De vrouwen zouden benadeeld zijn bij een wedstrijd, waar ook mannen aan deelnemen.

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Sommige atletes hebben een menstruele stoornis. Ze bouwen hierdoor makkelijker spiermassa op en nemen makkelijker zuurstof op, wat voor hen een voordeel is. Meestal wordt dit veroorzaakt door de zware trainingen en hun dieet. Maar soms lijden zij aan het ‘Polycyclische Ovarium Syndroom’. Bij deze aandoening komen meerdere follikels tot rijping in een of beide eierstokken, maar bereiken zij de volgroeide fase niet. Dit heeft als gevolg dat de eisprong laattijdig, of helemaal niet, plaatsvindt. Dit gaat meestal gepaard met een verhoogd mannelijk hormoon (testosteron). Zij zijn minder vruchtbaar dan de gemiddelde vrouw. Deze vrouwen hebben vaak last van abnormale beharing in het gezicht en op het lichaam. Het syndroom komt ongeveer bij 20 % van de volwassen vrouwen voor. Bij atletes die trainen voor de Olympische Spelen komt dit syndroom bijna dubbel zo veel voor.

Als duursporter (iemand die vooral lange afstanden loopt) heb je een laag vetpercentage en maak je te weinig hormonen aan die nodig zijn voor een zwangerschap. Maar ook al zijn deze vrouwen minder vruchtbaar dan andere, ze hebben vaak een groot voordeel. Topatletes zoals Kim Gevaert gaan een makkelijke bevalling tegemoet. Deze atletes hebben sterkere buikspieren dan normale vrouwen waardoor de bekkenbodemspieren slapper worden. Daardoor kan het kindje makkelijker de uitweg vinden. Ook is blijven bewegen tijdens de zwangerschap heel belangrijk. Blijven lopen is goed voor de conditie van je kind. Het kindje wordt hierdoor ook getraind. Wanneer er bij de bevalling zuurstofnood optreedt, zal het zich beter aanpassen.