Canicross lopen met je hond
Canis betekent hondachtige en cross betekent in dit geval lopen. Canicrossen is met je hond een bepaalde afstand al lopend afleggen. Het is vergelijkbaar met een veldcross. In de natuur dus. In ons land zijn er twee canicrossfederaties. De Vlaamse Canicross Federatie (VCF) en de Belgische Canicross Federatie. Tijdens het lopen mag je hond naast je lopen, of je trekken. Als je hond niet meer vrijwillig meeloopt, wordt je gediskwalificeerd. Je hond is aangelijnd met een rekker van maximum 2 m. Jij draagt een gordel en je hond een tuigje. Ieder ras is toegestaan.

Wel zijn er een aantal beperkingen. Alle honden moeten minimum één jaar oud zijn. Je moet een bewijs van inenting kunnen voorleggen. Wurghalsbanden en uitrolleibanden zijn niet toegestaan. Het lopen met spikes is niet toegestaan.

Meestal worden er afstanden gelopen tussen de 4 km en 8 km. Ook worden er korte afstanden gelopen tussen de 1,500 km en de 3 km gelopen. Er is ook nog een reeks voor kleine kinderen, deze afstanden variëren tussen de 1 km en de 2 km. Het is voor de hand liggend dat je hond goed getraind moet zijn. Je moet ervoor zorgen dat hij niet agressief reageert tegen andere honden en dat hij goed luistert. Het is belangrijk dat hij bevelen kan opvolgen en niet het tegengestelde gaat doen. Hiervoor bestaan goede hondenscholen die je hiermee kunnen helpen.