Lopen is een zeer veelzijdige sport. Iedereen vindt een op maat gemaakte discipline. Voor de snelheidsduivels is er de sprint. Voor zij die liever lang lopen dan snel is er de middellange afstand en de lange afstand. Diegene die een lange afstand nog niet ver genoeg vinden, kunnen deelnemen aan een marathon. Verder is er ook de estafette die met 4 lopers gelopen wordt. Als laatste is er ook canicross. Dit is een discipline die gelopen door een hond en zijn baasje.

Sprint

Tijdens een sprint kunnen er verschillende afstanden worden gelopen zoals de 60 m, 100 m, 200 m en 400 m. Het sprinten telt 5 fasen; de start, de versnelling, de topsnelheid, de vertraging en de aankomst.

Middellange afstand

Bij het lopen van een middellange afstand is het belangrijk om een goede ademhaling te hebben. Wanneer het je lukt om dit onder controle te krijgen, kan je lichaam blijven verder gaan indien u niet te snel loopt. Hier gaat het dus niet om snelheid maar om uithoudingsvermogen.

Lange afstand

Bij het lopen van een lange afstand, denkt men meestal aan het lopen van een halve marathon. Hiervoor is het uithoudingsvermogen natuurlijk van fundamenteel belang. Er zijn drie types voor specifieke trainingen om dit uithoudingsvermogen te verbeteren. U komt ze te weten als u dit artikel leest.

Marathon

De marathon is ontstaan in de tijd van de Grieken en bedraagt 42, 195 km. In 1908 werd in Londen de eerste officiële marathon gelopen. De training voor een marathon begint met het lopen van lange afstanden om vervolgens conditietrainingen te doen.

Estafette

Het doel van een estafette is om met vier lopers een stok 400m te laten afleggen. Elke loper loopt 100m en geeft vervolgens de stok door aan de volgende loper. Tijdens zo’n estafette lopen twee lopers een recht stuk terwijl de twee andere in een bocht lopen. Dit is natuurlijk moeilijker en gevaarlijker om de stok te laten vallen tijdens het doorgeven.

Canicross

Eerder werd al gezegd dat lopen voor iedereen toegankelijk is. Wel, ook honden kunnen aan lopen doen samen met hun baasje. In deze discipline worden er zowel korte als lange afstanden gelopen. Wie met zijn hond aan canicross wil doen, moet wel rekening houden met enkele voorwaarden die u in dit artikel kan lezen.